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The questions have been organized by theme for clarity. 

Number Question Response 

1 

If fixed wireless service is available at an 
address that is greater than 100 
Mbps/20 Mbps but less than 100 
Mbps/100 Mbps, is that address 
considered underserved? 

Locations without access to 100 Mbps/20 Mbps are considered underserved for purposes of this 

program. Locations with access to 100 Mbps/20 Mbps or above, including those between 100 

Mbps/20Mbps and 100 Mbps/100 Mbps, are considered served. 

Please refer to page 34 in the Application Guidance for the list of program definitions. 

2 

Would a Multi-Dwelling Unit (MDU) be 
considered a non-standard installation? 

For the purposes of this program, a standard installation is defined as: 

a. the initiation by a provider of fixed broadband internet access service (within 10 business
days of a request) in an area in which the provider has not previously offered that service,
with no charges or delays attributable to the extension of the network provider;
AND

b. includes the initiation of fixed broadband internet access service through routine installation
that can be completed not later than 10 business days after the date on which the service
request is submitted. Any installation that falls outside of the parameters described would be
considered nonstandard installations and must be described by the Applicant.

An MDU would be considered a non-standard installation if it does not meet the parameters 
described in the definition above. Additionally, even if an MDU is identified as served on the FCC 
National Broadband Map, the individual units may be considered as underserved if they do not have 
service available that meets the minimum requirement of 100 Mbps/20 Mpbs.  

Please refer to page 15 of the Application Guidance for information regarding non-standard 
installations. 



3 

 
Are all applications required to include 
Connecticut prevailing wage rates? 

 

Yes, to assist with ensuring a binding commitment to strong labor standards and protections each 

contract shall contain the following provision: “The wages paid on an hourly basis to any person 

performing the work of any mechanic, laborer or worker on the work herein contracted to be done 

and the amount of payment or contribution paid or payable on behalf of each such person to any 

employee welfare fund, as defined in as defined in subsection (i) of Conn. Gen. Stat. § 31-53, shall be 

at a rate equal to the rate customary or prevailing for the same work in the same trade or occupation 

in the town in which such project is being constructed.”   

 

Applicants that need assistance with determining the appropriate classification of labor or the 

appropriate prevailing rate of wages for the project should contact the Wage and Workplace 

Standards Division at the Connecticut Department of Labor. 

 

Please refer to page 28 of the Application Guidance for more information. 

4 

 
Can an applicant use a broadband 

feasibility study as evidence of an 

underserved area? 

 
In order to demonstrate that the project area being proposed in an application meets the criteria of 
an underserved area, applicants are required to first consult the FCC National Broadband Map as of 
the application release date. They may also utilize any of the following additional resources to offer a 
holistic justification that an area has critical need for broadband infrastructure, including: 
 

• Connecticut State Broadband Map 

• American Community Survey 

• Survey Data 

• Speed test data 

• Distressed Municipalities 

• Other Data 
 
Feasibility studies may fall under the “other data” category but must demonstrate strong evidence in 
order to be considered. A description of other data can be found on page 14.   
 
Please refer to pages 12 - 14 of the Application Guidance for more information. 
 

5 

Will DEEP accept a feasibility study as 
an alternative submission for a required 
document? 

Applicants must complete and submit required information and forms as outlined in the Application 
Guidance. DEEP will not accept alternative documents for required forms.  
 
Please refer to pages 16- 21 of the Application Guidance for more information regarding application 
requirements. 

6   



Do municipalities have to complete the 
CCGP application to qualify for the 
BEAD program? 

No, a municipality does not need to apply to the ConneCTed Communities Grant Program for 
locations within their boundaries to be eligible for funding through the BEAD Program. These are two 
distinct programs with separate eligibility and program requirements. Details of the BEAD Program 
requirements and timelines will be made available on DEEP’s website once available. 
 

7 

 
Will project areas be pre-defined? 

 
Project areas will not be pre-defined in order to offer the greatest flexibility to program participants. 
However, the FCC National Broadband Map, as well as other data sources listed on page 13 and 14 of 
the Application Guidance, indicate which data types can be used to substantiate selection of project 
areas. 
 

8 

 
Does the program allow for applications 
from institutions of higher education? 

 
In alignment with American Rescue Plan Act’s Capital Projects Fund Guidance for States, eligible 
applicants for the ConneCTed Communities Grant Program include government entities, private for-
profit entities, and non-profit entities, among others. Eligible entities must have the technical, 
managerial, and financial expertise to design, build, and operate high-speed broadband service 
infrastructure and must be eligible to receive Capital Projects Funds.  
  
DEEP encourages projects that involve broadband networks owned, operated by or affiliated with 
local governments, non-profits, and co-operatives—providers with less pressure to generate profits 
and with a commitment to serving entire communities. 
 

9 

 
How can vendors, like Wi-Fi companies, 
get involved in the program?  
 

 
Applicants must be eligible to receive Capital Projects Funds. Eligible entities include: 
 

• Government entities: Tribal governments; local units of government (e.g., municipalities, 
counties, and other political subdivisions); State and local agencies 

• Private for-profit entities: Commercial service providers (established or new entrants) 

• Non-profit entities: Community organizations; institutes of higher education; etc. 

• Other: Co-operatives, mutual organizations, utilities 
 
Eligible entities must have the technical, managerial, and financial expertise to design, build, and 
operate high-speed broadband service infrastructure. DEEP will consider partnerships consisting of 
one or more of the above entities and a provider of internet service. Vendors may apply 
independently, or in partnership with another entity, as long as the criteria mentioned herein applies.  
 
Please refer to page 6 of the Application Guidance for more information. 
 

10   



Does this program offer subsidies to 
residents in the state for internet 
service plans? 
 

No, the ConneCTed Communities Grant Program is a competitive grant program that will fund 
construction and deployment of broadband infrastructure designed to deliver service that supports 
the goal of universal access to affordable, resilient, and reliable broadband. 
 

11 

 
How does this program “nest” with 
BEAD? 

 
The Biden Administration’s Internet for All Initiative, which includes both BEAD and CPF-funded 
programs, focuses collectively on infrastructure deployment, skills training, and access to technologies 
essential for Americans to connect with their communities, their democracy, and one another via 
state-based funding programs designed to improve internet access and reliability. DEEP is aligning 
where recommended and possible with this initiative in priority areas like affordability, focus on fiber 
technology, and on under-represented communities, to the benefit of Connecticut residents and 
stakeholders.    
 

12 

 
Do municipalities have to partner with 
an Internet Service Provider in order to 
submit a project application? 

 
Municipalities are not required to partner with the existing Internet Service Provider (ISP). However, 
applicants must demonstrate that they have the technical, managerial, and financial expertise to 
design, build, and operate high-speed broadband service infrastructure. 
 
Please refer to page 6 of the Application Guidance, for information on applicant eligibility. 
 

13 

Can in-kind contributions count toward 
the match requirement? 

 
In-kind contributions will not count toward the match requirement. Per the Application Guidance, 
each applicant shall provide matching funds of at least twenty-five percent (25%) of project costs.  
 
Please refer to page 10 of the Application Guidance, for information on match requirements and 
match waivers. 
      

14 

 
Can an applicant use existing, new, non-
depreciated equipment and materials 
as part of their Funding Match or 
otherwise account for the actual costs 
of such equipment and materials? 
 

 
Please refer to answer 13. 

15 

 
Will the submission of annual 10-Ks be 
sufficient to validate the availability of 
matching funds for applicants who are 
public companies? 

 
The Applicant must provide documentation to DEEP sufficient to validate the availability of matching 
funds. Examples of appropriate documentation may include: a letter of credit; a letter confirming 
funds from a bank; a board resolution committing funding; or loan documentation. If the application 
has additional financial partners contributing to the matching funds, the application must also identify 



 the financial partner(s) and document the amount and availability of each partner’s financial match, 
including grant commitment letters or agreements, as applicable. 
 
As a Form 10-K provides a comprehensive overview of a company's business and financial condition, 
and includes audited financial statements, it may be used to validate matching funds. 
 
Please refer to page 10 of the Application Guidance for more information on application requirements. 
 

16 

 
Can standard installation costs count 
toward the match requirement? 

 
Standard installation costs will not be eligible to count toward the match requirement because future 
subscribership cannot be accurately estimated during the application period and therefore the 
percent at or above the match requirement cannot be verified. 
 

17 

 
Will the FCC National Broadband Map 
be updated when the ConneCTed 
Communities grants are awarded so 
BEAD applicants will not also plan to 
complete service to those awarded 
areas? 
 

 
Yes, grants awarded through the ConneCTed Communities Grant Program will be considered during 
the BEAD Challenge Process’s deduplication process, which will be completed after the final 
determination phase and before the NTIA’s review and validation of Challenge Process results. 

 
18 

 
Will ConneCTed Communities have a 
challenge process (similar to BEAD)? 

 
No. A challenge process is not required per U.S. Department of the Treasury’s guidance for Capital 
Projects Fund projects.  
 
The classification of broadband serviceable locations (BSLs) on the FCC National Broadband Map as 
underserved is one pathway to determining a project area, but the program allows for the submission 
of other data to support the eligibility of locations. In determining what may constitute an 
underserved area, applicants are required to first consult the FCC National Broadband Map as of the 
application release date but may utilize additional resources listed on pages 13-14 of the Application 
Guidance to offer a holistic justification that an area has critical need for broadband infrastructure. 
Applicants must explain why the communities they have identified to serve have a critical need 
related to internet access, affordability, reliability, and/or consistency.    
 

19 

 

Concerning eligible project areas; can 

clarification be provided about what 

“additional locations” may be built to? 

 
The following project types are permitted, and preference will be given in the order listed if multiple 
applications are received for or within the same municipality and/or census block: 
 



1. Projects proposing service to 100% of underserved locations in one or more municipalities 
OR 

2. Projects proposing service to 100% of underserved locations in one or more census blocks 
OR 

3. Projects proposing service to an area in which not less than eighty percent (80%) are 
underserved locations as determined by the eligible sources of data described below 

 
Projects proposing service to project areas as described in scenarios 1 and 2 above may build out 
service to additional locations in the project area so long as no less than eighty percent (80%) are 
underserved locations as determined by the eligible sources of data described below. In Distressed 
Municipalities, no less than fifty percent (50%) may be underserved locations. 
 
The ‘additional locations’ referenced in the guidance may include locations that do not fit the 
program’s definition of an underserved location. 
 
Please refer to page 12 of the Application Guidance for information regarding project requirements. 
 

20 

Can project areas include served 

locations as a part of this grant 

program? 

Please refer to answer 19. 
 

21 

 
If a location is underserved by the 
speed requirement, what happens if the 
ISP says it is available, but the 
subscriber has to pay more to be able to 
access that speed? 
 

 

A location’s designation as served or underserved on the FCC National Broadband Map is determined 

by service availability rather than adoption. Therefore, if a plan is available that meets the threshold 

for “served”, that location is considered served whether or not the plan is adopted by a subscriber.  

 

The ConneCTed Communities Grant Program allows applicants to submit additional evidence to 

substantiate that a location should be considered underserved, however, including information on 

affordability. 

 

 
22 

 
Can the program fund broadband 
infrastructure build out on private 
property?  

 
The program may fund eligible activities, including on private property with the permission of the 
property owner. Applicants are encouraged to identify Multi-Dwelling Units in their project area and 
coordinate with the building owner(s) to evaluate any inside wiring issues, which may be considered 
for funding on a case-by-case basis. If such cases are identified, applicants must include details on the 
specific issue(s) and proposed solution along with a Memorandum of Understanding (MOU) dated in 
2023 or 2024 between the ISP and property owner(s). 
 

23   



Will a sample grant agreement be 
posted on DEEP's website prior to the 
application deadline? 
 

Yes, applicants can locate a sample grant agreement, along with other relevant application materials 
and a link to the application portal, on DEEP’s website. 

24 

 
Will the grant be disbursed as a fixed 
amount award pursuant to Treasury's 
Supplementary Broadband Guidance, as 
of May 17, 2023? 
 

 
 
 
No. 

25 

 
Will expenses incurred before the 
award date be eligible for funding? 
 

 
DEEP will only provide reimbursement for eligible expenses incurred after the execution of a grant 
agreement between DEEP and an awardee.  
 

26 

 
Could DOCSIS3.1 network qualify for 
funding? 
 

 
DEEP would consider projects employing DOCSIS3.1 as it is considered capable of delivering 100 
Mbps/20 Mbps. However, preference will be given to project proposals using end-to-end fiber-optic 
which will be the default winner if there are competing proposals for the same location(s) that satisfy 
all other program requirements. Additionally, although DOCSIS3.1 would be considered, the project 
proposal must ensure that the network built can easily scale speeds over time. 
 

27 

 
How and where would applicants 
submit estimates from internet service 
providers regarding running lines?   

 
All applicants are required to submit an application and attachments which meet requirements listed 
in the Application Guidance on page 16 through 21. One of the components in the application 
requires the inclusion of a project budget. Estimates from internet service providers should be 
included in this documentation.  
 

28 

Will DEEP accept documentation of 

applicants attempting to communicate 

with MDU property owners towards 

obtaining an MOU?  

DEEP will accept documentation of applicants pursuing communication with MDU property owner(s) 
towards obtaining an MOU as applicable in the application. However, DEEP will require an MOU dated 
in 2024 between the ISP and property owner(s) upon Acceptance of Award submission.  
 

29 
Is there a required or recommended 

funding amount per application? 

Approximately forty million eight hundred thousand dollars ($40,800,000.00) is targeted for this 
funding opportunity. There is no ceiling for funding requests and applicants are encouraged to apply 
for funds to cover entire communities  

30 

Can the state’s broadband map be used 
to identify underserved locations, or 
must the FCC map be used? 

Data to substantiate underserved areas includes, but is not limited to, the FCC’s 
National Broadband Map. Other sources of allowable data include Connecticut’s state 
broadband maps, community surveys, and speed tests, among others outlined on page 
13 of the Application Guidance. For the ConneCTed Communities Grant Program, DEEP 
utilized the flexibility afforded by the federal funding guidelines to design a program that 

https://broadbandmap.fcc.gov/home
https://broadbandmap.fcc.gov/home
https://broadbandmaps.ct.gov/
https://broadbandmaps.ct.gov/
https://portal.ct.gov/-/media/deep/energy/broadband/final_ct-_deep_connectedcommunitiesgrantprogram_applicationguidance_030124.pdf


would allow applicants to draw on multiple sources of data to identify underserved areas 
with critical need. 

 


